Klik hier voor een recensie in Trouw.
Klik hier voor een recensie in vrouwenthrillers.nl.
Klik hier voor een recensie in plantage.nl.
Klik hier voor een recensie in ezzulia.nl.
Klik hier voor een recensie in het Dagblad van het Noorden.
Klik hier voor een recensie in de NRC.
Klik hier voor een recensie in de Gelderlander.
^TOP^
^TOP^
^TOP^
^TOP^
^TOP^
^TOP^
^TOP^
Psychologie Magazine
Dagblad van het Noorden, 12-02-2010
vrouwenthrillers.nl
plantage.nl
ezzulia.nl
trouw
NRC over Het Experiment

12-02-2010 - Robert Gooijer schreef:
Levensgeluk laat zich niet outsourcen

In de thriller Het experiment onderzoeken twee uit de rails gelopen zelfhulpgoeroes of het mogelijk is om een sceptische en standvastige jonge Nederlandse vrouw in slechts twee dagen te veranderen in een blijmoedige marionet. De goeroes in kwestie zijn de topmannen van de Nederlandse afdeling van de Sygma Foundation – een imaginair instituut voor zelfverwezenlijking dat in Texas werd opgericht op de fundamenten van de Scientology Church en Landmark. Op een klein landgoed in de buurt van Groningen brengt Sygma Nederland in relatieve stilte honderden mensen de beginselen van zelfverwezenlijking en levensgeluk bij, onder het motto: ‘breek en bouw’. Deze praktijk is lucratief maar bedroevend traag, vandaar het experiment.
Hoofdpersoon in deze massa-psychologische thriller is Hella Rooyakkers, een 32-jarige reisconsulente die zichzelf op eigen kracht geheel heeft verwezenlijkt. Haar spirituele behoeften worden gedekt door haar baan, televisiekijken met een fles Chardonnay en seks met Berry. Misschien inmiddels iets méér dan seks; Hella begint tot haar eigen schrik aan kinderen met Berry te denken. Berry zelf worstelt ook met zulke gedachten, maar is er niet helemaal klaar voor. Hij heeft nog behoefte aan een stukje extra zelfverwezenlijking. Gelukkig bestaan er organisaties die daar tegen betaling graag in voorzien. Die onder het motto ‘breek en bouw’ nét dat stapje verder gaan dan vredelievende en vrijblijvende mentors als Byron Katie. Organisaties die er op aandringen dat je hun goede werken ook in je omgeving uitdraagt.
Joost Heyink, die eerder kinderboeken en de tbs-thriller Proefverlof schreef, geeft in Het experiment een beeld van de psychologische technieken die sektes-met-winstoogmerk ten dienste staan. Met sardonisch genoegen beschrijft hij de cognitieve dissonantie van de wrede goeroes, die werkelijk denken dat ze goed doen, en de treurige behoeftigheid van hun slachtoffers – intelligente mensen die menen dat ook levensgeluk valt te outsourcen. Heyink zet beide partijen effectief en luchtig voor schut door het beschrijven van hun methoden en beweegredenen. De essentie van alle trucs die Sygma op haar nieuwe leden ofwel ‘novieten’ toepast, is intense vernedering en verwarring gevolgd door een verraderlijke handreiking. Dat ze werken, is tijdens Stalins showprocessen genoegzaam aangetoond. Dat ze ditmaal op het Groningse platteland worden toegepast, is een leuke twist in deze beklemmende, zij het ietwat onevenwichtige thriller.
Af en toe is het moeilijk het geduld niet te verliezen met de archetypische slechteriken en de finale is wat voorspelbaar, maar vooral in de passages met onderzoeksjournalist Marsman en de paranoïde ex-noviet Van Manen (‘Hij had een fijn oog ontwikkeld voor verdachte omstandigheden als een opvliegende merel, een langzaam langsrijdende scooter, een peuter die naar hem wees’) blijkt Joost Heyink een goed verteller.

Copyright NRC Handelsblad BV
De Gelderlander, 12-02-2010. Mallemolen van zelfverbetering, door Mieske van Eck

Wie zichzelf serieus neemt, werkt aan zijn geestelijk welzijn. De menselijke psyche is een veelbelovende markt met goedgelovigheid als belangrijkste troef. Het mooiste is dat er aan iedereen altijd wel wat te verbeteren valt en zo volgt cursus op cursus en training op training. Een interessante markt voor therapeuten en cursusleiders, ook voor mensen die het niet zo nauw nemen met de ethiek. Maar dat is allemaal niks voor Hella Rooijakkers, reisconsulente en levensgenieter en hoofdpersoon van de misdaadroman Het experiment van Joost Heyink. Een gezonde meid van 32, die niets moet hebben van psychologische rimram. Haar therapie bestaat hooguit uit lekker lui op de bank reisgidsen lezen of in bad dobberen. Haar vriend Berry laat zich echter inpalmen door de Sygma Foundation, een organisatie die deelnemers gouden bergen belooft als zij in de mallemolen van de zelfverbetering stappen.
Sygma gaat uit van trouw aan de organisatie en stelt de groep boven het individu. Berry is er diep van onder de indruk en haalt Helga, ondanks haar weerzin, over een kijkje te nemen bij Sygma. Als een van de therapeuten Helga uitkiest voor een experiment begint haar ergste nachtmerrie. Sygma blijkt een enge sekte die uit is op controle, macht en geld.
Het experiment is een spannend en verontrustend boek. Heyink (1946) die in 2008 debuteerde met de thriller Proefverlof is psycholoog, weet waarover hij schrijft en heeft zich grondig verdiept in de markt van goedgelovigheid.
Home
| de verzekering
| het experiment
| proefverlof
| biografie
| nieuws
| gastenboek
| jeugdboeken
| contact
| de psycholoog
| tour de wobbe
volg me op FACEBOOK