1: "Es über Es Melia". Super-8 film uit 1984. digitaal gemonteerd 2012. Klik hier voor een link.
   
2: "Es über Es Melia". Schilderij n.a.v. de gelijknamige film. 2014. 140 x 110 cm acryl op linnen.
   
In de Griekse mythologie zijn de Meliae nimfen die geboren werden uit het bloed van Ouranos, nadat deze door zijn zoon Kronos gecastreerd werd. De Meliae zijn de beschermers van de Es (fraxinus papillosa). Volgens sommige bronnen zijn de Meliae tevens de nimfen van de bijen en de honing.
De Meliae speelden volgens de oude Grieken een grote rol in de geschiedenis van de mensheid. Ze zouden de derde menselijke generatie, de zogenaamde Bronzen Mens, hebben voortgebracht. Hun zonen waren agressieve strijders, en zouden uit het essenhout de eerste speren hebben vervaardigd.
Meliae zijn  dus boomnymphen of Dryaden, halfgodinnen  die niet onsterflijk zijn. Als de boom sterft gaat de Dryade ook dood.
   
De bekendste Van deze Meliae is Melia. Met Inachus kreeg zij drie kinderen: Io, Phoroneus en Phegeus. Aan de god Poseidon baarde ze Amycus, de latere koning van Bebryces.
    
Melia is dus gespecialiseerd in het beschermen van Essen.
In mijn film, met de zelfde titel als het schilderij, lijken de rollen te zijn omgeraaid. De Essen lijken Melia te verstikken.
Wonderlijk niet waar?
   
De Es, de boom die staat voor onsterflijkheid, de ijzersterke boom die alles leek te trotseren wordt nu bedreigd door een mysterieuze ziekte. De "Essentakziekte". Wetenschappers weten nog geen antwoord op dit probleem. Als er niet snel wat op gevonden wordt, zal Melia sterven.
    
Meer over de Es:
   
http://www.stemderbomen.nl/pages/artikelen/art_es.htm
   
http://www.plantenziektekunde.nl/essentaksterfte
1
2