Het 'Hooge Laand' van Groningen heeft een schat aan historisch landschappelijke plekken, meesterlijk door de Fivel gevormd. Verscholen onder de dikke klei liggen de resten van wat ooit een belangrijke rivier was. De eerste zeedijken, moeizaam vanaf de 11e eeuw aangelegd, liggen nog steeds als kleine landverhogingen langs akkers en wegen.

Als 'fremdkörper' in het landschap wordt het werk van 38 kunstenaars in zeecontainers geëxposeerd. De bezoekers zullen worden getrakteerd op meesterwerken: in kunstzinnig en landschappelijk opzicht.
©
Het Fivelgebied is een zeer oud cultuurlandschap, ontstaan uit de rivier de Fivel en de invloed van de zee. Nog steeds herinneren allerlei restanten in het landschap aan het ontstaan van dit gebied waaronder de wierden, dijkjes, kronkelende sloten en wegen. De vroegste bewoning dateert van +/-600 voor Chr. op de kwelderwallen aan weerszijden van de Fivel.

<< Startenhuistermaar
Opening vrijdag 10 september 2010.

De tentoonstelling is te bezichtigen op:

11/12, 18/19, 25/26 september en 2/3 oktober 2010

Openingstijden:

11 september gelijktijdig met Open Monumentendag.

Overige dagen van 12.00 uur tot 17.00 uur.
Europees landbouwfonds voor plattelands
ontwikkeling: "Europa investeert in zijn platteland"
Catalogi, fiets- en autoroutes zijn verkrijgbaar bij diverse VVV kantoren en op de expositieplekken. U kunt uw route overal beginnen, bijvoorbeeld:

Borg Ewsum (fiets- en autoroute 1)
Oosterburen 1
9991 NB Middelstum

Dorpshuis 'Bij Jacobus'' (fiets- en autoroute 2 en 3)
Borgweg 7-9
9914 PC Zeerijp

Stationsgebouw (fiets- en autoroute 4)
Stationslaan 8
9919 AB Loppersum

Een PDF over hoe routes kunnen worden geprogrammeerd in uw 'TomTom' via GPS plaatbepaling, kunt u hier downloaden.

RANDPROGRAMMERING

Tijdens Kunstmonument 2010 kunt u behalve kunst en landschap ook genieten van lezingen over de geschiedenis van het Fivelgebied, concertjes, theatervoorstellingen en poëzie. Ieder optreden duurt 15 tot max. 30 min. Klik hier om dit programma te downloaden als PDF bestand. Als de gratis Adobe PDF reader niet op uw systeem is geïnstalleerd , kunt u die hier downloaden.

Nieuw: Luchtfoto's
Er zijn zaterdag 25 september luchtfoto's gemaakt van het Groninger landschap en natuurlijk speciaal de daarin geplaatste containers met kunst uit de regio. Klik hier voor een diashow. Luchtfilmpjes volgen nog!
Als u één van de foto's in origineel formaat zou willen hebben, stuur dan een mail met het nummer van de foto(s) naar John.
N.B.

Het bezoek aan Kunstmonument geschiedt op eigen risico. De Culturele Raad Middelstum is niet aansprakelijk voor schade of vermissing geleden tijdens het bezoeken van de route.

Een aantal locaties staat midden in het land, soms moet er een eindje worden gelopen, aangeraden wordt om stevige schoenen te dragen.

Iedere locatie is voor mindervaliden per auto bereikbaar.
John van Hulst
^ begin pagina ^